Проблемите с медицинската експертиза остават и се задълбочават от липсата на решение

Асоциацията на индустриалния капитал в България изпрати писмо до министър-председателя Бойко Борисов относно оттеглянето на промените в Правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки на медицинските експертизи.

Според работодателската организация оттегленият проект е съдържателен елемент на здравната реформа, а свалянето му от дневен ред е пореден отказ от такава, доколкото  се запазва съществуващото от години и неработещо в полза нито на хората с увреждания, нито на другите граждани статукво.

От Асоциацията твърдят, че проблемите не само остават, но и се задълбочават заради липсата на решение. Работодателите отново припомнят необходимостта от определяне на инвалидността като състояние.“Необходимо е оценката на вида и степента на увреждане на кандидатстващите за освидетелстване и на потребностите им за пълноценно социално включване, да се прави от определени високо квалифицирани лекари от болничните заведения, отделно за всяко увреждане“, се казва в писмото.

Според АИКБ оценката на работоспособността на лицата с увреждания следва да дава отговор на въпросите: какво не може и какво може да извършва лицето, както и да определи необходимостта от професионална или трудова рехабилитация, начина на вграждане в трудовия процес и необходимото преустройство на работното място.

Работодателите смятат, че ревизията на инвалидните пенсии без дълбока, коренна и фундаментална промяна на политиките по уврежданията няма да доведе до нищо смислено и полезно – фалшиви инвалиди ще продължават да получават средства, предназначени за хората, на които наистина са необходими.

Още през 2015 г. Асоциацията на индустриалния капитал в България представи на Министерството на здравеопазването и Министерството на труда и социалната политика своите виждания по проблемите на медицинската експертиза и отпускането на инвалидните пенсии. „Сега е моментът да не допуснем затихване на дебата за ТЕЛК-овете и да утвърдим увреждането като нещо много повече от доктори, лечение и пенсии, да изискваме въвеждане на методиката на Световната здравна организация за комплексна и индивидуална оценка на увреждането, да се освободим от състоянието на обреченост, в което ни поставят погрешните държавни политики, по отношение на медицинската експертиза и към хората с увреждания. Очакваме обсъжданията да продължат до постигане на истинска съдържателна реформа, без която моделът „болен здрав носи“ ще продължи да разпада социалния характер на държавата“, завършва писмото.

Целият документ може да прочетете тук.