Прокуратурата и ДАНС започнаха проверка на …

inews.bg Прокуратурата и ДАНС започнаха проверка на сигналите за корупция в енергетиката

05.10.2015

До месец спецгрупата ще излезе с резултати, заяви главният прокурор Цацаров

Съвместна група от прокурори във Върховната прокуратура и агенти от ДАНС проверяват сигналите за нарушения в енергетиката, подадени миналата седмица от работодателските организации. Това съобщи пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров.

Резултатите от проверката ще излязат до един месец, каза Цацаров, цитиран от Фокус. „Мисля, че ще продължи до около месец (проверката). Нарушенията са свързани и с работата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и с така наречените възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), обясни главният обвинител в държавата. По думите му „очевидно става въпрос за средства за акомулиране на печалби без кой знае какъв ефект за обществото“.

Припомянме, че шефовете на четирите работодателски организации – Васил Велев на АИКБ, Божидар Данев на БСК, Цветан Симеонов на БТПП и Кирил Домусчиев на КРИБ се срещнаха преди седмица с Цацаров и внесоха в Прокуратурата три сигнала за нередности в енергетиката. Документите , че съществуват множество резерви за намаляване на цената на електрическата енергията, ако бъдат прекратени нарушенията в системата, за които има достатъчно данни.

Единият сигнал се отнася до Американските централи – ТЕЦ „Марица изток 1“ и ТЕЦ „Марица изток 3“. В него е изложена хронологията по изграждане на обектите, свързана с редица нарушения на процедурите за определяне на чуждестранните инвеститори. Констатирано е, че те са извършени непрозрачно и има участие на офшорни дружества с неизвестна собственост на капитала. Одвен това е издавана лицензия без доказателства за сигурно финансиране.

Сигналите касаят времето от момента на подписване на договорите, през годините, когато са били многократно анексирани в ущърб на държавата и водят до последиците българските граждани и бизнесът да плащат над 330 млн. лв. годишно, над пазарната цена, само за електроенергията, която се изкупува от американските централи, обясни Домусчиев.

Също така има и забавяне във влизането в експлоатация и технически проблеми – не е достигната договорената мощност от две турбини по 300 мегавата, а е само две по 200 мегавата.

Работодателите изразиха съмнение, че НЕК е упражнило правата си във връзка със същественото неизпълнение от страна на инвеститора, което дава възможност договорът да бъде прекратен или договорен.

Сопред Домусчиев държавата е трябвало да стане собственик на централите след определен период от време, но договорите се анексират и НЕК се е отказала от собствеността си със знанието на Министерство на енергетиката. Според работодателите е направена скрита приватизация на ТЕЦ „Марица Изток 3”, защото 80% от собствеността е на Enel. Констатиран е и конфликт на интереси, тъй като собственикът и строителят са една и съща фирма.

Организациите предлагат Прокуратурата да сезира компетентните американски власти по реда на щатския Закон за чуждестранните корупционни практики.

Вторият сигнал съдържа данни за нарушения, свързани с работата на фотоволтаични централи през нощта, когато липсва слънцегреене и за изкупуване на електрическа енергия от централи преди въвеждането им в експлоатация. Според шефа на КРИБ има нарушения в процеса на присъединяването на ВЕИ централите, тъй като още през 2009 г. заявените за присъединяване мощности са били в размер, който сочи преизпълнение на националната индикативна цел с 16% съгласно директива 9/28 на ЕС.

Голяма част от становищата, давани за присъединяване от НЕК са при липса на документи по наредба 6. Домусчиев обясни, че тези нарушения водят до това таксата „Задължение към обществото“ да бъде увеличавана постоянно. Според него перспективата е да има и следващи увеличения, ако не промени нещо в системата.

Третият сигнал пък е за евентуални закононарушения на КЕВР във връзка с публикуването на административен акт, постановен от нея. В сигнала се представят данни, според които на сайта на комисията първоначално публикуваното решение за утвърждаване на нетното специфично производство на електроенергия от фотоволтаици е подменено с нов PDF-файл, според който изкупуваната енергия е завишена.

Според работодателите вторият вариант на файла е изцяло в полза и облагодетелства производителите на електроенергия от ВЕИ, тъй като чрез нея се определят по-големи количества електроенергия от ФЕЦ за изкупуване по преференциални цени. От друга страна промяната на текста е във вреда на българските граждани и бизнеса, които поемат тази финансова тежест чрез плащането на добавката „задължения към обществото“.

Бизнесорганизациите искат Американските централи да излязат на свободния пазар, за да спрат българските граждани и бизнеса да плащат 330 млн. лв. годишно заради политически грешки. Според тях категорично става дума за корупция.