Работодатели искат по-строг контрол при прехвърляне на пенсионни осигуровки

bnr.bg – Работодатели искат по-строг контрол при прехвърляне на пенсионни осигуровки

25.08.2015

Три от работодателските организации настояха да има по-строг контрол при прехвърлянето на пенсионни осигуровки от частните фондове към държавното обществено осигуряване и преместването на парите отново към пенсионните фондове.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев коментира:

За нас останаха известни съмнения за това, че движението на партидите в двете посоки, от втория към първия стълб и обратно, е еднакво лесно и равнопоставено. Останаха някои съмнения за това, че законодателството, регламентиращо всъщност Сребърния фонд, трябва да бъде доразвито.

Министърът на финансите Владислав Горанов коментира, че интересите на осигурените лица са защитени:

Искам да ви уверя, че пенсионните фондове управляват много консервативно средствата и са доста ликвидни. Трябва да се стигне едва ли не до решението всички да се прехвърлят от тях към НОИ, за да се реализират, и то чисто хипотетично, някои от притесненията на работодателските организации.

Двата синдиката КНСБ и КТ „Подкрепа“ одобряват възможността за прехвърляне на осигуровки от частен фонд към държавното обществено осигуряване. Президентът на „Подкрепа“ Димитър Манолов посочи:

КТ „Подкрепа“ е за това осигурените лица да имат повече от една възможност да управляват старините си. От тук нататък обаче тези възможности трябва да бъдат честни. В момента втората възможност на българите е нечестна.