Работодатели не искат да вдигат минималната заплата от 2016 г.

duma.bg – Работодатели не искат да вдигат минималната заплата от 2016 г.

24.10.2015

За пореден път работодателските организации се обявиха против увеличаването на минималния доход от догодина.

Минималната работна заплата в България расте „експлозивно“ на фона на останалите икономики в ЕС – „стара“ Европа, „нова“ Европа и Турция. Това се казва в становище на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) по проектобюджета за 2016 г.

Според работодателската организация това не отговаря на икономическите реалности у нас и затова тя се обявява против административното увеличение на най-ниското възнаграждение.

Направена сред членовете на АИКБ анкета сочи, че мнозинството от фирмите предпочитат за догодина минималната заплата да остане 380 лв., колкото е сега. Според плановете на кабинета обаче тя трябва да стане 420 лв. от 1 януари 2016 г. Прогнозите на Министерството на финансите предвиждат растеж на българската икономика с 2% през настоящата година и с 2,3% през 2016 г. Асоциацията смята, че реалистичният подход изисква да се придържаме към по-скромни очаквания, които ни насочват към ръст на БВП в интервала между 1,3 и 1,5%.

Според експертите двукратното повишение на минималната заплата в началото на 2015 г., както и очакваното й ново увеличение в началото на 2016 г. автоматично ще вдигнат и средната работна заплата. Това ще е добре за работниците и ще вдигне потреблението, но ще окаже натиск върху конкурентоспособността на бизнеса.