Работодатели обявиха полицейските протести и искания за неприемливи

mediapool.bg – Работодатели обявиха полицейските протести и искания за неприемливи

04.11.2015

Четирите национално представени работодателски организации обявиха протестите и исканията на полицаите за неприемливи и призоваха властта да не отстъпва от предлаганите реформи. Според бизнеса с несравнимо големия си социален пакет полицаите са “галеници“ на обществото, респективно – властта, а в същото време обществото няма усещането да са гарантирани сигурността, достойнството и имотите на гражданите.

“Несъмнено, начинът на провеждане на протеста беше неприемлив, но много по-неприемливи са исканията на протестиращите. На практика това са искания за спиране на всякакви реформи в сектор “Сигурност“ и за придържане към сегашното положение на получаване на привилегии и социални придобивки, без да има каквито и да са индикатори, критерии и измерители, доколко въпросните привилегии са заслужени“. Това се казва в декларация на четирите национално представени работодателски организации – Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Документът е изпратен до председателя на Народното събрание Цецка Цачева, министър-председателя Бойко Борисов, министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

“Обществото няма усещането да са гарантирани сигурността, достойнството и имота на гражданите. Криминалната престъпност във всичките й форми нанася тежки щети, както на икономиката, така и на личния живот на гражданите. В същото време България е в челото на световната класация по брой полицаи на 100 000 души население, редом със страни като Русия и Алжир, където има несравнимо по-високи нива на терористични заплахи и проблеми с вътрешния ред. Различни източници дават различни данни, но присъствието ни в топ 10 на световните полицейски количествени класации е факт. Нещо повече – липсата на ефективност в сектор “Сигурност“ води до това, че индустрията и гражданите издържат още едно МВР под формата на частен охранителен сектор“, се казва в декларацията на бизнес организациите.

“На фона на нарастващото обществено недоволство от работата на полицията и непропорционално големия брой на заетите в МВР, поведението и претенциите на протестиращите са, меко казано, неуместни. По същество, протестът е опит за силово запазване на статуквото в една нереформирана система, която с всеки изминал ден се превръща все по-малко в стожер на законността и все повече в място за лично облагодетелстване на определен кръг хора, за сметка на данъкоплатците“, допълват работодателите.

“Дълбоко уважаваме труда на почтените полицаи и си даваме сметка за свързаните с него трудности, стрес и проблеми на съчетаване на професионалния и личния живот. Не можем, обаче, да не отбележим, че има много други икономически дейности и професии, където отговорността и стресовите ситуации не са по-малки, но работещите съвсем не се ползват от “социален пакет“. Никои други трудещи се в България нямат подобни привилегии при пенсиониране, нито подобни “социални пакети“ и подобни надбавки за прослужено време. По тези показатели служителите в сектор “Сигурност“ могат да бъдат определени като “галеници на обществото“, респективно – на властта“, казват работодателите.

“Ето защо изразяваме твърдата си подкрепа за желанието на правителството да започне реформи в сектор “Сигурност“. Обръщаме се към изпълнителната и законодателната власт с призив да не отстъпват от принципната позиция, че сегашното положение не може да се запази повече. Преговори може и трябва да се водят, но не бива да се отстъпва от принципната позиция, че част от привилегиите на работещите в сектор “Сигурност“ са в разрез с приетото за цялото общество, както и че социалните придобивки на служителите от сектора не почиват на никаква реална преценка на база постигнати резултати“, призовават работодателите.

“Призоваваме полицейските синдикати да осъзнаят, че е дошъл моментът, в който трябва да се разделим с много стари и порочни практики. Без алтернатива е и въпросът със съкращаването на надутия чиновнически щат в МВР и прекатегоризирането на тези служители в трета категория труд“, пише в позицията.

“Призоваваме министъра на вътрешните работи да създаде реално работещ социален диалог във ведомството си, за да може да се постигнат нови, справедливи форми на отчитане на личния принос на служителите в работата по опазване на обществения ред, живота, достойнството и имуществото на гражданите“, допълват работодателите.