Румен Радев: Изглежда, оборският тор е по-важен от индустрията

jivotatdnes.bg – Румен Радев: Изглежда, оборският тор е по-важен от индустрията

04.08.2015

Зам.-председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България

Изглежда, оборският тор е по-важен за властта, отколкото индустрията. През последния месец бизнесът и правителството обсъждахме различни мерки, чието приемане обаче не видяхме да се случва. Напротив! Въпреки диалога за ограничаване на дефицитите с по-висока надбавка за производителите и за различни мерки, целящи спестяване на средства, изведнъж правителството с лека ръка прие да се направят ужасно скъпи инвестиции за допълнителни инсталации за производството на електроенергия от биомаса. Този ток е по-скъп от този от слънчевите панели. Като се отчете надбавката, която към момента е разписана, мога съвсем спокойно да предположа допълнителен дефицит от около 200 милиона лева. Поправката в закона за енергетиката, приета миналата седмица, е пряк резултат от лобистки натиск в парламента и от безхаберието на управляващите.

Искам да подчертая, че индустрията не протестира за отлагането на ценово увеличение.

Ако ще и с 20 години да се отложи, ако не се правят реформи в енергийния сектор, никакъв проблем не може да бъде решен. Бизнесът иска ясни правила на играта и аргументирано поведение от страна на държавния регулатор. Ако се увеличава цената на тока, да се каже защо. Изчерпани ли са всички механизми, няма ли повече резерви в системата, енергийно ефективни ли сме и т.н.

Искам да развенчая и два мита, които се ширят в общественото пространство. Лъжа първа: индустрията е енергонеефективна. Стотици български предприятия са инвестирали в технологии за осигуряване на енергийна ефективност, която да спести както вредни емисии на природата, така и нашите пари. Втората лъжа е, че населението ще бъде натоварено да плаща по-висока цена на тока, ако не бъде увеличена електроенергията за индустрията