Социалните партньори не успяха да отхвърлят данък вредни храни

capital.bg Социалните партньори не успяха да отхвърлят данък вредни храни

29.10.2015

Четири чужди търговски органиации се обявиха срещу проекта

Въпреки гласовете против на синдикатите и работодателските организации Националният съвет за тристранно сътрудничество не успя да гласува срещу проекта за въвеждане на данък върху вредните храни, предложен от здравния и от спортния министър, и да го спре още преди да стигне до Министерския съвет.

В същото време четири търговски камари – Американската търговска камара в България, Германо-българската индустриално-търговска камара, Българо-швейцарската търговска камара и Гръцкият бизнес съвет се обявиха в писмо до правителството и парламента срещу данъка. Бизнес организациите смятат, че евентуалното приемане на проекта ще доведе до срив в индустриите, които заедно със съпътстващите ги бизнеси осигуряват работни места на хиляди в сектора.

Дебатът

Точката да се гледа данъкът, който в момента е на фаза обществено обсъждане, бе внесена в началото на седмицата от Българската стопанска камара, която се обяви срещу законопроекта. На заседанието в подкрепа на БСК са се обявили и останалите работодатели, както и синдикатите, които дори са в стачна готовност.

Няколко часа съветът изслушвал аргументите против налога. Здравният министър коментирал, че здравето има икономическа цена, и допълнил, че е готов да разговаря с всички заинтересовани страни. Накрая анонсирал, че министърът на финансите Владислав Горанов подкрепя проекта.

Чете ли Калфин

Накрая обаче вицепремиерът Ивайло Калфин обявил, че още не е чел законопроекта, който е публикуван от миналата седмица, и закрил заседанието по точката без каквото и да било гласуване. От миналата седмица вицепремиерът повтаря, че не е виждал проекта и не го е чел, въпреки че той му беше изпратен в писма от бизнеса. Пред различни медии вицепремиерът коментира, че не смята, че точно храната трябва да се утежнява финансово. На заседанието обаче той не е изказал каквато и да било позиция.

„Тъй като в проекта е записано, че влиза в сила от средата на следващата година, смятахме, че трябва да бъде дискутиран в рамките и на бюджета. Оказва се, че в бюджета няма заложени приходи от него“, коментира Жана Величкова, председател на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки.