Съкращения в бизнеса въпреки поевтиняването на тока

btvnovinite.bg – Съкращения в бизнеса въпреки поевтиняването на тока (повече от символично – таксата ще поевтинее от 37.90 на 36.83 лв. на мегаватчас, или с 1.07 лв., което е по-малко от 1%)

23.10.2015

Съкращения на персонал и орязване на разходи предвиждат една трета от фирмите у нас, въпреки обещаното от регулатора минимално намаление на цената на тока с до 2 %. Работодателите не са решили, дали ще излязат отново на протест, но настояват, че има резерви за по-сериозно поевтиняване на индустриалния ток.

Иван Колев, управител на фирма, разказва, че и в производството, и в магазините, където продават – сметките за ток са с 18% по-високи. Увеличението обезсмислило излизането на фирмата на свободния пазар, чрез което трябвало да спести 20 на сто от разходите за ток. Служителите на фирмата са около 200 души.

„Ние сме принудени да продаваме по-скъпо… Заплатите им намаляват косвено, когато със същите заплати отиват в магазина и там се срещат с по-високите цени на стоките”, споделя Колев за ситуацията, в която се намират служителите му.

Асоциацията на индустриалния капитал предупреди, че намаляването на цената с процент или два, както се предвижда, няма да спаси нито коледните бонуси, нито съкращаването на 60 до 100 хиляди служители за година.

„Процесът на съкращаване вече е започнал и статистиката ще улови тези тенденции в началото на следващата година, но ние ги виждаме”, коментира Васил Велев от Асоциация на индустриалния капитал.

За разлика от някои служители в частния сектор, Ивайло, който работи в завод за обувки 11 години, не се притеснява за работното си място засега, но замразяването на доходите ще го „притисне до стената” още повече.

Ивайло Ангелов – организатор производство в обувната фабрика, заяви, че вероятно изработваният от тях продукт – обувките, ще поскъпне още повече. „Така ние няма да имаме допълнителни бонуси, нито скоро ще има увеличение на заплатите”, споделя той.

Работодателите все още очакват решение за по-голямо намаление на цената на тока от ноември. Дали ще протестират ще решат след като видят и нагласите в парламента след изборите.