Токът за бизнеса поевтинява със символичните 2.8%

segabg.com Токът за бизнеса поевтинява със символичните 2.8%

02.11.2015

Цената на електроенергията за бита се запазва

Въпреки заплахите на работодателите за протести Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) намали само с 2.8% цената на тока за индустрията от 1 ноември. Това стана възможно, след като таксата „задължение към обществото“, която през лятото скочи със 100%, бе „орязана“ с 1.07 лв. – от 37.90 лв. на 36.83 лв. за мегаватчас. Точно такива бяха и предварителните сметки на комисията, оповестени през миналата седмица и определени от работодателите като подигравка.

Цената за бита се запазва. „Така ще се гарантира, че при евентуално поскъпване на природния газ домакинствата няма да бъдат подложени на риска цените на електроенергията да бъдат повишени“, обясни председателят на КЕВР Иван Иванов.

Като причина за нищожното намаление на цената на електроенергията за бизнеса Иванов изтъкна падането на цената на природния газ за четвъртото тримесечие с 14.26%. „За съжаление в изминалите три месеца от влизането в сила на новите цени на тока от 1 август намалението на цената на природния газ е единственият съществен ресурс, позволяващ поевтиняване на тока“, обясни Иванов. Това от своя страна означава и по-малко разходи за тока, произвеждан по високоефективен начин от заводските централи и топлофикациите, работещи на газ. Всъщност през последната една година цената на природния газ падна с около 1/3.

Национално представените работодателски организации ще продължат да оспорват решението на регулатора и ще поискат спешна среща с депутатите, КЕВР и енергийната парламентарна комисия в Народното събрание. Индустрията настоява за връщане на старите цени за бизнеса отпреди 1 август. „В момента законът предвижда, че цените могат да се променят от КЕВР на всеки три месеца, т.е. следващата промяна може да бъде едва в началото на февруари. Но това лесно може да се промени от депутатите и следващата промяна да бъде факт още от 1 декември“, каза вчера председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев пред в. „Сега“. Според работодателите има достатъчно резерви, които да позволят връщане на старите цени за фирмите отпреди 1 август. Тогава таксата „задължение към обществото“ бе увеличена с над 100%. С нея би трябвало да се покриват по-високите разходи за тока, който НЕК купува от ВЕИ централите и от т.нар. американски централи в „Марица-изток“. Решението доведе до серия от протести от страна на бизнеса, но към момента без особен резултат.

„Ние сме реалисти и прагматици. Нашите предложения по принцип се приемат, но ако има обрат и те не бъдат изпълнени, ще възобновим протестите си“, каза още Васил Велев. На сходно мнение е и колегата му от Федерацията на индустриалните потребители на ток Константин Стаменов, който още през миналата седмица изрази скептицизма си. „С това предложение за цените все едно няма никаква промяна и от него няма да има никакъв ефект“, лаконичен бе той.

Миналата седмица стана ясно, че финансовите институции, които са готови да отпуснат на БЕХ заем от 650 млн. евро, искат държавна гаранция за парите. Финансовият министър Владислав Горанов обаче е категорично против. Парите са нужни, за да може НЕК да се разплати с американските централи и да влязат в сила договореностите за по-ниска цена на тока, купуван от тях. Без тези договори всички досегашни сметки на КЕВР за цените на тока са нереални.