Тристранката одобри наредбата за прехвърляне на осигурителните вноски

investor.bg – Тристранката одобри наредбата за прехвърляне на осигурителните вноски

25.08.2015

Така става възможно прехвърлянето на средствата за втора пенсия към ДОО

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) одобри днес проект на Министерския съвет за Наредбата за разпределяне на задължителните осигурителни вноски. Наредбата ще бъде внесена за приемане в МС утре или на следващото заседание на кабинета, съобщи след заседанието пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов, цитиран от БТА.

Това е чисто технически документ, но с него се регламентират промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО), с който на хората се дава свободата на избор къде да влагат парите си за пенсия, посочи Горанов. Заявленията за излизането от фонда и преминаването към Държавното обществено осигуряване (ДОО) ще става в НАП, допълни Горанов.

Министърът каза, че с промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО) и с приемането на наредбата няма опасност за дейността на пенсионните фондове – те управляват добре и много консервативно парите на хората.

Президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов изтъкна, че наредбата ще сложи ред в системата за пенсионно осигуряване. По думите му досега системата е била непазарна, със задължителни големи такси, срещу които хората не получават услуги.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев заяви, че с промените в КСО вторият стълб на пенсионната система се противопоставя на първия (ДОО), вместо да го надгражда. В Наредбата остават текстове, които пораждат съмнение, че движението на партидите на осигурените лица от универсален пенсионен фонд в ДОО и обратно не е равнопоставено, а изборът на хората не е достатъчно информиран, допълни той.

Припомняме, че в края на миналата година беше регламентирана възможността за прехвърляне на партидата за втора пенсия от частните фондове към ДОО. Заради липсата на наредба обаче на практика това не беше възможно, а и работата по наредбата се забави заради бурните дебати около пенсионната реформа.