Ще се намали ли стресът при по-дълга почивка?

bnt.bg – Ще се намали ли стресът при по-дълга почивка?

24.11.2015

Платеният годишен отпуск да е 25 работни дни, а не – 20, както е в момента. Такава промяна в Кодекса на труда внесе в парламента независимият депутат Георги Кадиев. Работодателските организации обаче се обявиха категорично против. От Българската стопанска камара дори пресметнаха, че БВП за догодина ще намалее с над 2 милиарда лева. За двете гледни точи в студиото на “Денят започва” бяха депутатът Георги Кадиев и Ивелин Желязков от Асоциацията на индустриалния капитал.

Според Кадиев целта на неговото предложение е намаляване на стреса. “България е държава, в която болестите, породени от стрес, са изключително големи, животът вече няма нищо общо с това, което беше преди 30, дори преди 20 години и голяма част от държавите в света и в Европа предприемат подобна мярка. Аз не съм я измислил”, каза той. Депутатът обясни, че е проверил каква е практиката в другите държави и е установил, че има държави, в които е от 0 дни (САЩ) до 28-30 дни и въпросът е на конкретика на всяка държава. По негово мнение това би допринесло за по-добра работоспособност и БВП би се увеличил. Той защити тезата си, че всеки допълнителен ден отпуска е намаление на работния стрес и заяви, че това, кето отй предлага, е по-добро възстановяване, което води до по-добри резултати.

Ивелин Желязков определи предложението като популистко, защото не е обвързано с никаква реалност. Според него със същите аргументи, с които Кадиев е внесъл предложението в парламента, а именно стресът на работното място, преди 3 години в Швейцария е бил проведен референдум дали отпуската да се вдигне от 4 седмици на 6. Тогава 2 трети са гласували против. Желязков предложи на Кадиев да преосмисли оттеглянето на този проект, защото той страда от тежък юридически дефицит. Желязков заяви, че депутатът не е съобразил изискванията на Закона за нормативните актове, няма оценка за въздействието, няма финансови параметри. “На основание чл. 28 ал. 3 такъв законопроект, който не отговаря на предходната алинея, не подлежи на обсъждане”, добави той. Според него Кодексът на труда и сега позволява да бъдат увеличавани отпуски както в колективен, така и в индивидуален план, нещо повече – дори има и задължително увеличаване в няколко случая.