29 юли 2015 г. – проведени национални протести срещу повишаването на ценовата добавка „Задължение към обществото“ от 1 август 2015 г.

На 29 юли 2015 г. се проведе национален протест срещу увеличаване цената на тока. Протестът беше организиран от четирите национално представителни организации на работодателите – АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, които се обявиха твърдо против узаконения грабеж, кражбите и безхаберието в енергетиката и в подкрепа на дълбока реформа в сектора от страна на правителството. Шествието започна точно в 11.00ч. в цяла България, като в него дейно участие взеха членове от АИКБ от областите София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен, Пазарджик, Шумен, Ямбол и др.

В протеста в София участваха работодатели и работници от над 200 предприятия от София и от страната. Паркингът при БНБ се оказа тесен за пристигащите автобуси с протестиращи от цялата страна.

Протестът беше изцяло подкрепен и от двете национално представителни конфедерации – КНСБ и КТ „Подкрепа“. Голям брой синдикални членове с плакати и знамена се присъединиха към протеста. Общият брой на излезлите да протестират в София надхвърли 9000 души.

Протестът започна от сборния пункт – площад „Независимост“ – така нареченото „Ларго“ в центъра на Столицата, на триъгълния тротоар между МС, НС и Президентството.

В 11:00 часа беше дадено началото на митинга пред Министерския съвет. Говориха представители на КРИБ – Евгени Иванов, АИКБ – Васил Велев, БСК – Камен Колев, КНСБ – Николай Ненков и КТ „Подкрепа“ – Александър Загоров. Изказванията им бяха кратки, изразителни и точни. Беше подчертано, че за първи път в историята на България работодателите и синдикатите излизат на общ протест на улицата. Това е протест за спасяване на българската индустрия, а не в защита на нечии частни корпоративни интереси.

Множеството отговори на ораторите със скандиранията:
„Реформи, реформи“

„От грабежа ни спаси
на ТЕЦ Марица едно и три“
„На реформата – ДА, на грабежа – НЕ“
В 11:20 часа, протестното шествие тръгна от Министерския съвет в посока към централата на КЕВР. Протестиращите блокираха булевард „Княз Александър Дондуков“ и спряха пред офисите на независимия регулатор на бул. „Княз Дондуков“ № 8-10 около 11:30 часа.
Позицията на КЕВР и лично на председателя на регулатора – г-н Иман Иванов беше остро критикувана от представители на БФИЕК „Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори“ – Константин Стаменов, АИКБ – Теодор Дечев, КНСБ – Николай Ненков и КНТ „Подкрепа“ – Александър Загоров.

Протестиращите разнообразиха скандиранията си, като лозунгите бяха:
„Кой процентите сгреши ? Кой? Кой? Кой“
„Кой процентите сгреши ? Той ! Той ! Той !“. Тук протестиращите сочеха сградата на КЕВР, като недвусмислено визираха председателя на КЕВР – Иван Иванов.
Той беше „уважен“ и със скандирания като:
„Вдигаш тока – дай оставка“
„И-ва-нов – off, off, off“

Отново ехтяха призивите:
„Реформи, реформи“ и „На реформата – ДА, на грабежа – НЕ“; „На индустрията – ДА ! Крадците – ВЪН !“

След като от сградата на КЕВР не излезе никой, който да отговори на протестиращите, в 11:50 часа, шествието се отправи от сградата на КЕВР в посока към историческата сграда на Народното събрание на пл. „Народно събрание“, покрай Министерския съвет. Когато протестиращите излязоха на бул. „Цар Освободител“ и го изпълниха изцяло от площад „Княз Александър Първи Батенберг“ до паметника на Царя Освободител – Император Александър Втори, стана окончателно ясен мащабът на протеста. Бяха излезли хиляди работодатели, работници и служители.

Протестиращите изпълниха площад „Народно събрание“, като цели колони останаха на булевард „Цар Освободител“, откъдето със скандирания подкрепяха ораторите, които говориха пред Парламента. Говориха представители на КРИБ – Светослав Глосов, АИКБ – Васил Велев, КНСБ – Ренета Петрова, КТ „Подкрепа“ – Александър Загоров.

Протестиращите скандиранха:
„Реформи, реформи“
„Кой поръча, кой гласува ? Кой ? Кой ? Кой ?“
„Кой със тока ни краде – Те! Те! Те!“ (при скандирането, хиляди ръце сочеха сградата на Народното събрание“, където според тях са тези, които ни крадат чрез тока).
Кой краде с оборски тор – е направо за затвор !
„От грабежа ни спаси
на ТЕЦ Марица едно и три“
„На реформата – ДА, на грабежа – НЕ“
„На индустрията – ДА ! Крадците – ВЪН !“

Протестът завърши мирно с изтеглянето на протестиращите към площада пред сградата на БНБ. Протестиращите заявиха, че през следващите три дни внимателно ще следят действията на всички участници в процеса на взимането на решение за новите цени на тока и че тяхното поведение ще се запомни.

След като в петък бъде оповестено решението на КЕВР за цената на електроенергията от 01 август 2015 г., ще направим блиц обсъждане сред членовете на АИКБ за възможните реакции. Въпросът ще бъде обсъден и на лидерска среща във формата 4+2, след което, лидерите на четирите работодателски организации, заедно с президентите на двата синдиката ще дадат пресконференция в неделя, 02 август 2015г. от 11:00 ч. в БТА.

Снимки от протестите може да видите тук.