Васил Велев: ИСС безспорно играе важна роля в социално-икономическото развитие на България

Доц. д-р Милена Ангелова получи приза на ИСС за заслуги в утвърждаване на ролята на организираното гражданско общество


През изтеклите 20 години Икономически и социален съвет (ИСС) безспорно изигра много важна роля в социално-икономическото ни развитие и вярвам, че тя ще продължава да нараства през следващите години. Много трудно може да бъде заменена ролята на ИСС като граждански парламент, което произтича от представителството в него и от изискванията за взимане на решения с твърде квалифицирано мнозинство. Това го прави една школа на толерантност и култура на общуване, където се търсят и постигат оптималните за всички решения. Това заяви председателят на УС на АИКБ Васил Велев на организираната тържествена пленарна сесия по повод 20-годишнината от създаването на Съвета.

По думите на Васил Велев на ИСС е по-лесно, отколкото на управлението, защото може и да не вземе решение, ако не се постигне съгласие. Той цитира мисъл на Уинстън Чърчил, че демокрацията е несъвършена форма за управление, но не сме открили по-добра. В ИСС поне по замисъл представителството клони към 100% и като „граждански  парламент“ е призван да изглажда и да коригира несъвършенствата на демокрацията.

Броят на поисканите от ИСС становища може да е мерило за зрялост на демокрацията в страната, допълни председателят на АИКБ и призова законодателната и изпълнителната власт да следват европейските традиции и практики и редовно да се консултират със Съвета.

По време на събитието главният секретар на АИКБ доц. д-р Милена Ангелова получи наградата на ИСС за заслуги в утвърждаването на ролята на организираното гражданско общество в Република България.

Daily media monitoring

BICA in the media
Important economic and political topics

Topics from the media 14.06.2024 Archive

Top