ЕИСК прие резолюция за бързо присъединяване на България и Румъния към Шенген


Европейският икономически и социален комитет (ЕИСК) прие резолюция, която призовава Европейския съвет и държавите-членки да ускорят процеса на присъединяване на България и Румъния към Шенгенското пространство. Резолюцията беше представена вчера в Брюксел по време на пленарна сесия на ЕИСК. Това съобщи доц. д-р Милена Ангелова, която е член на комитета и главен секретар на Асоциация на индустриaлния капитал в България.

ЕИСК винаги е подкрепял разширяването на Шенгенското пространство. По време на сесията президента на комитета Оливер Рьопке призовава европейските институции да предприемат бързо всички необходими стъпки за приемането на България и Румъния. Той припомни, че двете държави са изпълнили всички условия и заслужават да бъдат част от Шенгенското пространство.

„Европейският икономически и социален съвет за втори път изразява чрез официален свой документ подкрепата си за присъединяването на страната ни към Шенген. Горда съм от решението на колегите си“, коментира доц. д-р Милена Ангелова.

ЕИСК е консултативен орган на ЕС, включващ работодатели, профсъюзни дейци и представители на социални, професионални, икономически и културни организации от страните членки.

 Декларацията на ЕИСК може да видите на: EESC’s support for the accession of Romania and Bulgaria to the Schengen area | EESC (europa.eu).

Daily media monitoring

BICA in the media
Important economic and political topics

Topics from the media 14.06.2024 Archive

Top